Charlotte van Leeuwen is handig in moeilijke dingen makkelijk maken

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
9 september 2021 Clock 4 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van collega Maya over zelfsturing en anders organiseren.

Dat is ook wat ik met zelfsturing wil doen!”

Charlotte is ondernemer. Acht jaar geleden stampte ze het bedrijf ‘Bord&Stift’ uit de grond, maar tegenwoordig is – net als bij Voys – daar niemand meer de baas. Bord&Stift vertelt en tekent verhalen met een whiteboard en stiften. Zo worden moeilijke dingen voor iedereen makkelijk(er). Door te starten met zelfsturing binnen het bedrijf, door mee te schrijven aan het het e-book en door gesprekken te voeren met anderen heeft ze één ding geleerd: “Vind je het moeilijk om mensen te vertrouwen, begin dan niet met Holacracy.”

Bij Voys schrijven we een e-book over zelfsturing en dat doen we niet alleen. Ik, Susan, – PR Officer bij Voys – ga in gesprek met onze meeschrijvers: waarom schrijven ze mee? En waar worden ze blij van? Deze keer spreek ik met Charlotte van Leeuwen. Tijdens dit uur schitterde het enthousiasme van het beeldscherm. Nog nooit had ik iemand zo vol over zelfsturing zien praten.

Ze ontving een uitnodiging om mee te schrijven aan het e-book over zelfsturing. Ze was meteen enthousiast: “Ik wilde al zo lang en graag dingen over onze manier van werken op papier zetten. Toen ik de oproep zag dacht ik meteen: ‘Yes, dat is handig! Nu hoef ik zelf het initiatief niet meer te nemen’. Door mee te schrijven aan een boek word je je heel erg bewust van hoe je een verhaal vertelt. Hierdoor leer ik steeds beter hoe ik het gedachtegoed van zelfsturing effectief kan overbrengen.”

Bij Bord&Stift zijn ze begonnen met werken zonder managers, want Charlotte is van mening dat het inefficiënt is om te werken met een hiërarchisch systeem waarbij er heel veel taken en verantwoordelijkheden liggen bij één of een paar managers: “Je kunt deze taken beter distribueren als een team. We hebben een stichting eigenaar gemaakt van het bedrijf. De winst besteden we aan projecten waarvan de wereld weer een stukje beter en mooier wordt. Het bedrijf is dus van zichzelf en van alle mensen die er werken. Dit geeft een fijn gevoel. We wisten eigenlijk niet dat Holacracy bestond, we zijn maar gewoon begonnen. We zitten nog steeds niet vast aan een bepaald systeem, we ontwikkelen onze eigen lessen zelf en proberen de lessen over horizontaal organiseren te delen. Iedere keer evalueren we opnieuw en bekijken zelf wat we nuttig vinden. De lessen die voor ons werken, die houden we. Andere niet.”

Charlotte begint enthousiast te vertellen hoe leuk het is om mee te schrijven aan het boek: “Veel mensen denken nog in onmogelijkheden… en dat is jammer! Mensen zoals jij en ik zitten in de Holacracy-bubbel en zijn enthousiast, maar 95 procent van de Nederlanders kent deze vorm van bedrijfsvoering nog helemaal niet. Holacracy is nog een niche, maar ik wil graag bijdragen om kennis over dit onderwerp te verspreiden. Misschien denken ondernemers dan vanzelf in mogelijkheden? Als er maar één bedrijf is dat op basis van dit boek met Holacracy start, dan ben ik meer dan tevreden!”

Tijdens het meeschrijven heeft Charlotte vooral een bevestiging van anderen gekregen: “Samen kun je zoveel mooiers creëren dan in je uppie! En daarnaast heb ik zelf wel een tijdje geworsteld met mijn eigen gedachten. Ben ik gek dat ik nog vertrouwen heb in de mensheid en in deze manier van werken? Ik kwam er al snel achter dat het antwoord ‘nee’ is. Het is niet gek. Het is een ander paradigma, een andere manier van denken. Als je mensen niet vertrouwt en de hele tijd controleert, gaan mensen ook onbetrouwbaar gedrag vertonen. En dan denk je: zie je wel! Mensen zijn niet te vertrouwen. Andersom is het ook waar: als je mensen echt vertrouwen geeft (dus écht vertrouwt, niet een beetje halfslachtig toch nog dingen gaan controleren) zijn mensen ook echt te vertrouwen en in staat om heel veel verantwoordelijkheid te nemen. Als je het niet aandurft om mensen echt te vertrouwen, dan kun je naar mijn inziens beter niet starten met Holacracy. Bedrijven zijn zich er momenteel nog te weinig bewust van het feit dat er nog andere manieren zijn dan traditioneel ondernemen. De keuze voor een bedrijf met een manager of één baas wordt nog te vaak onbewust gemaakt. Geloof mij, het is het echt waard om als organisatie te onderzoeken welke mogelijkheden je nog meer hebt.”

Om deze reden vond Charlotte Voordat je start: de rol van de baas het leukste stuk om aan mee te schrijven: “We konden in dit hoofdstuk duidelijk naar voren brengen wat voor stappen horen bij zelfsturing, afhankelijk van de fase waar jouw bedrijf zich in bevindt. Hiermee wordt helderder welke concrete acties bedrijven kunnen uitvoeren om verder te groeien in zelfsturing.”

Ze heeft ook nog een advies voor meeschrijvers die nog niks van zich hebben laten horen: “Het hoeft allemaal niet in één keer perfect te zijn. Dus als je overweegt mee te schrijven, bekijk dan aan welke hoofdstukken je echt iets kunt bijdragen. Zet kleine stapjes. Daarnaast mag je op jezelf en je opgedane kennis vertrouwen. Begin gewoon ergens, want het is echt een doodzonde om jouw kennis niet met de rest van de wereld te delen. Dit initiatief voor het e-book mag echt gewaardeerd worden!”

Lijkt het je ook leuk om mee te schrijven aan ons e-book over zelfsturing? Laat dan net als Charlotte iets van je horen. Op de overzichtspagina van Starten met zelfsturing staan altijd de actuele hoofdstukken waaraan je kunt meeschrijven. Het enige wat je hoeft te doen is een Notion-account aanmaken, daarna kun je meteen beginnen om jouw ervaringen en lessen op papier te zetten.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie