Een dag uit het leven van een developer

auteursafbeelding
Mark Vletter
14 maart 2013 Clock 3 min
Image placeholder

Of in dit geval: een dag uit het leven van een developer bij Voys

“Een developer programmeert de hele dag.” Dat is het idee dat veel mensen hebben. Maar niet bij Voys! Wat doet een developer bij Voys zoal op een doorsnee dag in de maand? In het kort: ik maak de wereld voor veel mensen een beetje mooier, beter en leuker. Niet zelden heb ik visioenen dat ik de wereld op spectaculaire wijze van de ondergang red. Hierbij gun ik jullie een kijkje in ‘mijn’ developer-keuken.

Developer Voys

Mazzeltje

Het is vrijdag. Vandaag kom ik om 10 uur ’s ochtends aan op kantoor, een uurtje later dan normaal. Dat is een mazzeltje voor mij. Omdat ik hier en daar wat uurtjes ’s avonds werk – sommige werkzaamheden (zoals deployment) kunnen écht niet tijdens kantooruren – mag ik mijn gezicht op donderdag- en vrijdagochtend een uurtje later laten zien.

Facturatie

Het is de eerste dag van de maand, dus het is facturatie-tijd! Ik lever de gegevens hiervoor aan en voer daarvoor een aantal scriptjes uit die ons het leven gemakkelijk maken. Zo is er één om de abonnementskosten te berekenen, één om servicenummer-gesprekken te verwerken en één om alles zó neer te zetten dat het boekhoudprogramma het begrijpt.

Een ander scriptje vertelt mij bij welke klanten geen administratieve gegevens in het systeem staan en ook waarom niet. Na een vlugge controle blijft er een aantal klanten over waarvan mijn collega’s vast wel weten wat de gegevens zijn. Even in onze groeps-whatsapp gooien. Een collega pakt het direct op en niet lang daarna kan de facturatie de deur uit.

Chrome extension

Ondertussen de e-mail even afhandelen en ‘kijken wat er nieuw is’. Het blijkt dat er vannacht grote stappen voor onze Chrome extension zijn gemaakt. “Huh, Chrome extension, hoe zit dat?”, zal je denken.

Een tijdje geleden is onze Firefox plugin gelanceerd. Hiermee kun je gebruik maken van Klik & Bel, je bereikbaarheid instellen en de grootte van je wachtrij(en) zien. Er is nu vraag naar een Chrome-versie hiervan. En dat vinden wij ook leuk, dus nu bouwen we de Firefox plugin om tot Chrome extension. Bij wijze van experiment in samenwerking met een programmeur uit Chili, die in zijn lokale tijd lekker heeft doorgewerkt. Ik test zijn werk, kijk zijn broncode na en geef feedback. Ik ben benieuwd wat hij daar de komende dagen van maakt!

Vraagbaak

Verdeeld over de dag komt er een gecontroleerde stroom van “tussendoor”-vragen van mijn collega’s binnen: “Hoe zat dit ook alweer?”, “Wil je deze klant even helpen?”, “Wat is jouw mening hierover?”, “Kun je deze gegevens uit het systeem halen?”. De vragen komen via de telefoon, via e-mail, links en rechts van mij en via een rits Google talk-vensters op mijn scherm. Het is een dankbare taak om te kunnen helpen en de meeste vragen zijn snel te beantwoorden.

Er zitten ook uitdagende vragen tussen – “Hoi! Een klant krijgt zijn http-routering niet aan de praat. Kun jij ontdekken wat er mis gaat?”. Ook zijn we het proces van het leveren van automatisch geconfigureerde telefoons aan het stroomlijnen. Ik word betrokken in een brainstormsessie hierover met een aantal collega’s.

Ook programmeren!

Het is inmiddels half vijf en ik heb nog een uurtje om hardcore te programmeren. We werken aan het doorvoeren van een nieuw interface design van het platform. Eén van de dingen die ik hiervoor doe, is het voor onze partners mogelijk maken om de look-and-feel aan te passen. Ander kleurtje, ander logo, dat soort dingen. Wanneer een gebruiker op ons platform komt, bepaalt het systeem welke look-and-feel de gebruiker te zien krijgt. Dit gaat via een algoritme dat onder andere kijkt naar de partner waartoe de klant behoort en via welke URL de gebruiker op het platform zit. Binnenkort wordt het allemaal losgelaten op onze gebruikers. Leuk!

En dan…

Tenslotte is het half zes geweest. Voldaan trek ik mijn eerste biertje open. Ik heb misschien niet de wereld gered vandaag, maar heb ‘m voor velen toch een beetje makkelijker gemaakt. Vanavond wordt mijn welverdiende weekend in de stad ingeluid met een groep collega’s.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 29 april 2024

Eerste plaats in Emerce 100: Voys beste zakelijke telefonieaanbieder van Nederland

Van 19 februari 2024

Zo maak je van jouw organisatie de ultieme werkomgeving