‘Starten met zelfsturing’: de meeschrijvers aan het woord

auteursafbeelding
Maya van der Schuit
13 september 2021 Clock 3 min

Lees je onze verhalen graag? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van collega Maya over zelfsturing en anders organiseren.

Bij Voys werken we al zo’n tien jaar zelfsturend en daar vertellen we regelmatig over tijdens onze Spraakmakend-sessies en in blogs. De meestgestelde vraag aan ons is steeds: hoe start je met zelfsturing? Daarom besloten collega Mark, oprichter van Voys, en Jorg, oud-collega bij Voys, om dat verhaal op te schrijven in een boek: Starten met zelfsturing. En dat schrijven we niet alleen. We deden via onze website en socialemediakanalen een oproep: ‘Wie wil er met ons meeschrijven?’

Ik, Susan – PR Officer bij Voys – ga in gesprek met onze meeschrijvers: waarom schrijven ze mee, waar worden ze blij van en wat hopen ze met het e-book te bereiken? Ik sprak met Charlotte van Leeuwen (Bord&Stift), Geert Booster (Sailboard) en Runa van Den Broek (VuurKracht & #ikwilvanmijnpesthumeuraf).

Zelfsturing

Iedereen die zelfsturing toepast in zijn of haar organisatie of andere kennis over dit onderwerp heeft mag meeschrijven. Charlotte: “Ik wilde al zo lang en graag dingen over onze manier van werken op papier zetten. Door mee te schrijven aan een boek word je je heel erg bewust van hoe je een verhaal vertelt. Hierdoor leer ik steeds beter hoe ik het gedachtegoed van zelfsturing effectief kan overbrengen.” Geert geeft aan dat hij door mee te schrijven aan het boek zijn kennis over zelfsturing blijft ontwikkelen: “Door mee te schrijven aan het e-book lukt het me ook om mijn eigen bedrijfscultuur onder de loep te nemen en te verbeteren.” Je hoeft echter niet veel ervaring over zelfsturing te hebben. Charlotte wordt bijvoorbeeld wild van alles wat met psychologie te maken heeft: “In deze onderwerpen kan ik me vastbijten. Ik ga nog verder schrijven aan onder andere stukken over mindset en heb wat kunnen bijdragen over psychologische veiligheid.”

Samenwerking

Alle meeschrijvers zijn enthousiast over de samenwerking die is ontstaan. Runa heeft minder ervaring met zelfsturing dan Charlotte en Geert. Runa: “Maar hierdoor kan ik juist de andere meeschrijvers van zinvolle feedback voorzien. Voor ondernemers die Holacracy toepassen zijn zaken soms heel vanzelfsprekend, maar voor ondernemers die het (nog) niet toepassen is het dat niet. Als je hier nog nooit iets met zelfsturing te maken mee hebt gehad, kun je extra kritisch zijn.” Ook geven de meeschrijvers aan dat er soms leuke, maar pittige discussies ontstaan over de opgeschreven hoofdstukken. Geert vertelt: “We willen allemaal het optimale resultaat behalen en een duidelijke handleiding schrijven voor ondernemers die dromen over een horizontaal bedrijf!”

Tijdens het meeschrijven heeft Charlotte vooral een bevestiging van anderen gekregen: “Samen kun je zoveel mooiers creëren dan in je uppie! En daarnaast heb ik zelf wel een tijdje geworsteld met mijn eigen gedachten. Ben ik gek dat ik nog vertrouwen heb in de mensheid en in deze manier van werken? Ik kwam er al snel achter dat het antwoord ‘nee’ is. Het is niet gek.”

Samen groeien en ontwikkelen

Iedereen kan tijdens het meeschrijven zijn of haar eigen onderwerpen en hoofdstukken kiezen. Runa kan zich bijvoorbeeld straks helemaal vastbijten in het hoofdstuk dat gaat over samen groeien over het geven en ontvangen van feedback. “Dit is natuurlijk iets waarmee ik vanuit mijn vakgebied verstand van heb.” Charlotte zit al volledig in de Holacracy-bubbel. Ze vertelt: “95% van alle Nederlanders kent deze vorm van bedrijfsvoering nog helemaal niet. Holacracy is nog een niche, maar ik wil graag bijdragen om kennis over dit onderwerp te verspreiden. Misschien denken ondernemers dan vanzelf in mogelijkheden?”

Lees alle interviews

Ook meeschrijven?

De meeschrijvers zijn enthousiast: “Als er maar één bedrijf is dat op basis van dit boek met Holacracy start, dan ben ik meer dan tevreden!”, aldus Geert. Charlotte voegt daaraan toe: “Samen kun je zoveel mooiers creëren dan in je uppie!” Lijkt het je ook leuk om mee te schrijven aan ons e-book over zelfsturing?

Op de overzichtspagina van Starten met zelfsturing staan altijd de actuele hoofdstukken waaraan je kunt meeschrijven. Je hoeft alleen een gratis Notion-account aan te maken, daarna kun je direct beginnen om jouw ervaringen en lessen op papier te zetten.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 17 januari 2024

Holacracy: duik in de wereld van zelfsturing

Van 13 september 2023

Alleen maar strategen: zo maak je samen een strategie