Zo ziet je eerste jaar bij Voys eruit: van je cv insturen tot contractverlenging

auteursafbeelding

Suzanne Faber

13 november 2023
Clock 8 min

Lijkt het je tof om bij Voys te werken? Let dan goed op. In dit blog delen we precies met je hoe jouw eerste jaar bij ons eruit ziet. Vanaf het moment dat jij je cv instuurt tot de verlenging van je contract. Dit noemen wij de onboarding. Geheimzinnigheid over dit proces? Dat vinden wij onzin. 

Dat we een mooie tweede plaats hebben behaald bij de Onboard Awards van Onboard Amsterdam heeft er natuurlijk wel iets mee te maken. Daar zijn we supertrots op en we geloven nu nog sterker hoe belangrijk het is om ons verhaal te delen.


Stap 1: we nodigen je uit voor een gesprek en assessment

Wil je ons een motivatiebrief schrijven? Dat vinden we leuk natuurlijk, maar voel je vooral niet verplicht. Vaak zien we aan je cv al wel of we een goede match lijken. Daarnaast stellen we je twee korte vragen. We zijn benieuwd wat jou aanspreekt in de vacature en de ervaring die je met een bepaalde rol hebt. We gebruiken de tool Homerun. Binnenkomende sollicitaties die goed bij ons passen geven we een ster in dit systeem. 

Als er een match is, is het tijd voor een bakje koffie met een van onze recruiters. Het is voor jou en ons fijn om elkaar op een laagdrempelige manier te leren kennen. Als het ook in het echt klikt, nodigen we je uit voor een sollicitatiegesprek. Dan gaan we dieper in op de inhoud van de rol. 

Hebben we er beide nog steeds een goed gevoel over? Dan is de volgende stap een meeloopdag. Tijdens deze dag doe je een assesment en maak je kennis met jouw toekomstige teamgenoten. 

Recruiter Dick vertelt: ‘We drinken meestal eerst een kopje koffie om informeel kennis te maken. Vaak ben je dan meer op je gemak, omdat een sollicitatiegesprek door veel mensen als spannend wordt ervaren. Door de kennismaking ontspannen te benaderen, zien we beter of je echt bij ons past. En dat geldt natuurlijk ook andersom: het is voor jou als kandidaat ook belangrijk om te ontdekken of Voys de beste plek voor jou is.’


Stap 2: we zorgen dat je je welkom voelt voor je begint 

Kom je bij ons werken? Superleuk! Wij zorgen ervoor dat je zin krijgt in je nieuwe baan. Dit noemen we de pre-boarding. 

Nog voor je eerste werkdag begint, sturen we je een welkomstpakket. We mogen natuurlijk niet alles verklappen, maar in het pakket vind je in ieder geval een comfortabele Voys-trui, een drinkbeker en een notitieboekje. 

Ook krijg je van ons een boek over Holacracy. Zo kun je je alvast een beetje inlezen in zelfsturend werken voor je bij ons aan de slag gaat. Dat maakt je start wat makkelijker, al krijg je natuurlijk gewoon de tijd om aan zelfsturend werken te wennen als je bij ons werkt. 

Een week voor je begint, ontvang je van ons ook de inloggegevens voor Appical. Dit is onze onboarding tool. In Appical laten we je stap voor stap kennismaken met onze organisatie, onze missie en jouw nieuwe collega’s

In Appical kun je gelijk wat praktische zaken aan ons doorgeven. 

  • Welke laptop wil je?
  • Wil je een toegangspasje voor de sportschool? 
  • Heb je voedselallergieën of voedinsgwensen? 

En, omdat we nou eenmaal nieuwsgierig zijn aangelegd, krijg je van ons ook gelijk een paar ludieke vragen voorgeschoteld. Zo leren jouw collega’s je alvast een beetje kennen. 

Onboarder Kirsten zegt: ‘Zodra je bij Voys komt werken, ben je onderdeel van de organisatie. Het zijn de mensen die de cultuur van Voys maken. Daarom wil ik jou het gevoel geven dat jouw stem net zo telt als die van ieder ander die in de organisatie werkt. Vanaf het eerste moment in de onboarding is het belangrijk dat jij je gewaardeerd en welkom voelt.’


Stap 3: je eerste werkdag bij Voys 

Het is tijd voor je eerste werkdag. We snappen dat zo’n eerste dag best spannend kan zijn. Daarom beginnen we low-key met een bakje koffie of thee, een rondleiding door het kantoor en kennismaken met een aantal collega’s. 

We reserveren voor jou een werkplek vlakbij die van de kickstarters. Zo zijn we altijd in de buurt. De kickstarter-rol is er verantwoordelijk voor dat jij je welkom en gewaardeerd voelt. We regelen de voorbereiding tot in de puntjes: van de nieuwe laptop tot logingegevens en van kantoortags tot de gereserveerde werkplek.

Natuurlijk mag je al je vragen aan de kickstarters stellen, maar alle andere collega’s weten ook dat je komt. Ze staan open voor een praatje en vinden het leuk om jou te leren kennen. 

Aan het einde van de eerste dag kijk je samen met de kickstarter terug op alle indrukken. Een fijn moment om even te verwerken wat je vandaag hebt meegemaakt en je vragen te stellen. Zo ga je een stuk relaxter naar huis.

Recruiter Wouter zegt: ‘Nieuwe gezichten, een nieuwe omgeving én nieuwe verantwoordelijkheden. Dat is spannend. Daarom geven we je veel persoonlijk aandacht tijdens je eerste werkdag. Er is altijd een toegewijde collega die je helpt met al je vragen, dat mag op elk moment, je stoort nooit. We zijn blij dat je bij ons aan de slag gaat, dus een warm welkom is het minste wat we kunnen doen.’ 


Stap 4: je eerste maand bij Voys 

In je eerste maand heb je veel contact met je nieuwe collega’s. Dat is belangrijk, want samen dragen we de cultuur van Voys. Je kiest zelf in welke vorm dit voor jou prettig werkt. Een blokje om, bij het koffieapparaat of online. Je ontdekt hoe Holacracy werkt, ons systeem voor zelfsturend werken, en je praat met onze oprichter. Ook ontdek je alles over onze stichting 48percent en het product dat we verkopen. Stap voor stap begin je aan het echte werk. 

We vinden het belangrijk dat je een ondernemende werkhouding hebt. Maar om daarin stappen te maken, is het belangrijk dat je je veilig voelt. Daarom hebben we veel aandacht voor diversiteit en inclusie. Dit versterkt ons gevoel van saamhorigheid en zorgt ervoor dat jij mag zijn wie je bent op de werkvloer. 

Dat is ook de reden dat we in de eerste maand onze onboarding aanpassen op jouw leerstijl. Ben jij iemand die graag leest? Dan staat er voldoende leesvoer voor je klaar in onze kennismanagementtool Notion. Maar we vinden het ook prima als jij liever in gesprek gaat met een kickstarter of luistert naar onze podcast. 

Zodra je bij ons start krijg je een bingokaart met allerlei activiteiten erop. Als je deze allemaal hebt afgekruisd, ken je het bedrijf een stuk beter. De prijs voor je volle bingokaart? Een bon van Pathé Thuis en popcorn. Zo kun je thuis lekker bijkomen van al je inspanningen. 

Recruiter Dick: ‘Na de tweede week ga je écht beginnen met je nieuwe baan en zit de rol van de kickstarters er voor een groot deel op. Uiteraard checken we bij je of alles naar wens is, en of je nog iets nodig hebt om je werk te kunnen doen. Na 2,5 maand spreken we elkaar weer. Ik durf te wedden dat je dan al aardig op je plek bent.’


Stap 5: tussentijdse meeting na 6 maanden

Na je eerste maand laten we je niet ineens los. Wel word je steeds zelfstandiger. Als het goed is, leer je je cirkel, het werk en de collega’s steeds beter kennen. Je ontwikkelt je eigen werkroutines, raakt bekend met de sfeer en cultuur binnen het bedrijf en weet precies wanneer onze collega Anthony de lunch klaar heeft. 

Je kickstarters checken nog regelmatig even bij je hoe je je voelt. Na twee maanden is er een officiële check-in. Die doen we altijd, want we zijn heel benieuwd of je je draai kunt vinden. Als je ergens tegenaan loopt, zijn we er voor je. 

Na zes maanden hebben we een tussentijdse meeting. Je zit nu halverwege je eerste contract. We vragen je om te reflecteren op je eerste maanden bij Voys. Wat ging er goed en waar heb je ruimte voor verbetering? Dat vragen we ook aan de collega’s in je cirkel. We geloven erg in het geven van feedback, want daar groei je van. 

Met mooie nieuwe inzichten (en vaak ook een pak complimenten) ga je het tweede deel van je contract in. 

Onboarder Kirsten vertelt: ‘Ondanks dat de tussentijdse meeting geen echte verrassing is, kan ik me wel voorstellen dat het even spannend voelt. Want, lig je op lijn met de verwachtingen van je collega’s? We kiezen ervoor om halverwege je contract dit gesprek aan te gaan. Zo heb je nog voldoende tijd om aan bepaalde zaken te werken. Daarin krijg je ook begeleiding.’ 


Stap 6: het einde van je onboarding

Als het goed is, ben je het afgelopen jaar in je nieuwe rol gegroeid. Je draait nu volledig mee in de organisatie, snapt hoe je zelfsturend werkt en begrijpt precies hoe alles werkt in jouw cirkel. Daarom is het tijd om je in goed vertrouwen los te laten. De onboarding komt aan zijn einde. Maar, eerst is het tijd voor je contractbespreking. 

Een contractverlening gaat bij ons net iets anders dan je gewend bent. We hebben geen managers, dus om tafel met een leidinggevende, dat zit er niet in. In plaats daarvan gaan we in gesprek met jouw collega’s. Zij werken elke dag met je en weten daardoor heel goed hoe jij je hebt ontwikkeld in het eerste jaar bij Voys. 

Op basis van deze input, volgt er in verreweg de meeste gevallen een contractverlenging. Jij bent helemaal op je plek in onze organisatie en je onboarding is succesvol afgerond. 

Missie geslaagd! 

Recruiter Wouter: ‘Vaak is een contractverlenging voor jou een spannend moment. Maar, dat zou het eigenlijk niet moeten zijn. Je hebt het hele jaar met je collega’s samengewerkt en zij hebben jou in actie gezien. Als het goed is, heb je regelmatig feedback gehad en weet je allang waar je staat. Het contractverlengingsmoment zelf is een formaliteit om alles bij elkaar te brengen: snap je onze cultuur, heb je het werk onder de knie en hoe ben je als collega?’ 


Kom ook werken bij Voys

Ben je enthousiast geworden en wil jij Voys komen versterken? Check dan snel onze vacatures.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 21 juni 2024

Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan