Werkgeluk: waarom blij zijn op je werk belangrijk is

auteursafbeelding

Henriëtte Klijnstra

13 juli 2023
Clock 10 min

Hoe blij ben jij? En op je werk? In deze blog hebben we het over het belang van werkgeluk. We bespreken hoe we zorgen voor ‘vrijheid, blijheid’ bij Voys. Daarbij kijken we naar wat happiness op de werkvloer precies is en waarom het zo belangrijk is. Natuurlijk vertellen we welke ogenschijnlijk simpele dingen wij toepassen om onze collega’s blij te maken en te houden. Pluk eruit wat handig is voor jouw bedrijf of organisatie en zorg ook voor meer werkgeluk.

Henriëtte is vriend van Voys. Ze tovert met woorden en kijkt met een frisse blik naar de onderwerpen waarover we graag vertellen. In een zesdelige serie duikt ze in de wondere wereld die Voys heet. Ze belicht verschillende thema’s die aan bod komen in het Voys Handboek en ons boek Alleen maar bazen. Superhandig, zo ontdek je snel of de boeken of onze manier van werken iets voor jou zijn.

Voor we duiken in het belang van werkgeluk en hoe wij een poging doen zover te komen, even een stukje filosofie. Collega Rosien vatte in een studie voor Devhouse Spindle (voor altijd in ons hart) samen wat geluk is:

Geluk is de gemoedstoestand die het gevolg is van het werken aan een betekenisvol en goed leven.

Natuurlijk betekent dat niet voor iedereen hetzelfde, een betekenisvol en goed leven. Wat een stap in de goede richting kan zijn, is werken voor een betekenisvol bedrijf. (In een vorige blog hadden we het over hoe je betekenisvol kan ondernemen.) Bij Voys weten we dat onze collega’s blij zijn met de vrijheid die ze hier hebben: om mee te denken en te groeien, om keuzes en fouten te maken. Ook de reden van bestaan, de purpose van een bedrijf of organisatie, draagt bij aan hoe gelukkig de mensen zijn die er werken. Want zeg nou zelf, werk je liever voor een organisatie met een groter doel of om onnodig geld uit de zakken van mensen te kloppen?

Het hoe en waarom van werkgeluk

Zijn bedrijven en organisaties dan verantwoordelijk voor het werkgeluk van hun mensen? Je zou kunnen stellen van niet, maar realiseer je dat het alleen maar voordelen oplevert: blije mensen zijn productiever, vaak gezonder en ook nog eens een stuk leuker om mee te werken. Een hogere productiviteit is natuurlijk niet heilig, maar wel handig om geld mee te verdienen om ondertussen aan jullie idealen te werken.

Naast het worden van een betekenisvol bedrijf, zijn er meer zaken die zorgen voor meer werkgeluk onder de collega’s. Nee, dat hoeft niet per se een tafeltennistafel of barista-level-koffiemachine te zijn. Het draait hier om dingen als ruimte voor persoonlijke groei, jezelf kunnen zijn, het geven en krijgen van feedback en een goede privé-werkbalans.

Werkgeluk meten

Om te ontdekken waar jouw collega’s op zitten te wachten (dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn), begint het zoals altijd met praten. Zoals je inmiddels wel weet van Voys, hebben we hier iemand voor met de rol van Happiness Hero. Die zorgt ervoor dat we ook happiness blijven meten. Elke vrijdag vraagt Friday Pulse, een tool die heel handig geïntegreerd is in Slack (het interne chatprogramma dat we gebruiken), hoe de week was. Elke drie maanden is er een langere vragenlijst, zodat we kunnen zien hoe we er allemaal voor staan.

Iedereen moet zich veilig voelen om de vragenlijsten eerlijk in te vullen, daarom gaan we zoals altijd zorgvuldig om met data. Iedereen kan alleen zijn/haar/hun/diens eigen antwoorden bekijken. Teams hebben toegang tot hun groepsgemiddeldes, zodat ze daarmee aan de slag kunnen. Het is het startpunt voor dat goede gesprek. Dit kan onder leiding van een teamgenoot die de rol van Happiness Ambassador heeft gekregen, of de bedrijfsbrede Happiness Hero. Als dan blijkt dat de ontevredenheid aan de waardeloze koffie ligt, dan kunnen we daarop ingrijpen. Maar het kan ook het moment zijn om het te hebben over iets als (te) veel bellende collega’s of een gebrek aan uitdaging.

Voordelen van werken in rollen

Een van de grote veranderingen die je zou kunnen toepassen om het werkgeluk te vergroten binnen je eigen bedrijf of organisatie, is werken met rollen in plaats van functies. Hoe werkt het precies? Simpel gezegd: rollen organiseren het werk, niet de mensen. Iedere collega heeft een verzameling aan rollen, elke rol heeft een duidelijk doel en een aantal verantwoordelijkheden. Rollen zijn kleiner, vaak overdraagbaar, kunnen veranderen, erbij komen en verdwijnen. Een van de voordelen is dat je zo je werk beter kunt afstemmen op waar je goed in bent of goed in wilt worden. Dat werkt wel zo lekker.

Als iedereen dan ook nog die (al eerder besproken) vrijheid krijgt om zelf beslissingen te nemen in de rol, dat is het helemaal winnen. En dat betekent dus ook de ruimte hebben om een rol aan te passen of terug te geven. Want niks is zo demotiverend als een taak moeten uitvoeren die je ronduit verschrikkelijk vindt of niet bij je past. De purpose, de reden van bestaan, komt ook in het rollensysteem weer terug. Elke rol heeft namelijk een reden van bestaan. Je afvragen waarom je in hemelsnaam deze taak moet uitvoeren, zou dus niet aan de orde moeten zijn als je werkt met rollen.

Geld maakt wel gelukkig

Een betekenisvol en goed leven betekent voor sommige mensen dat ze veel geld verdienen. Of genoeg om geen zorgen te hebben en een huisdier/plant/kind te kunnen verzorgen. Er is niks mis met geld verdienen en praten over je inkomen al helemaal niet. Rollen zijn een stuk flexibeler dan functies, maar maken het ook lastig om een salaris te bepalen. Er kan zoveel veranderen! Wat wel goed zichtbaar is, is de manier waarop collega’s hun rollen uitvoeren en de impact die ze daarmee hebben. Dat is dan ook waar ons waarderings- en beloningssysteem zich op richt: het werkelijk zichtbare gedrag.

We hebben daarom bij Voys een eigen model ontwikkeld voor het salaris. In dit beloningssysteem gaan we uit van acht profielen. Aan de hand van de profielen kijken we niet alleen naar de hoogte van een salaris, maar ook of iemand de juiste rollen heeft. Werk doen dat past bij iemands probleemoplossend vermogen is namelijk een van de sleutels tot werkplezier: als de problemen waarmee je te maken krijgt niet uitdagend genoeg zijn, zul je je snel vervelen. Zijn ze daarentegen te complex, dan zul je het gevoel hebben dat je voortdurend ‘verdrinkt’. Dat moeten we allebei niet willen.

Salarisverhoging

Nog even terug naar het geld: hoe complexer en belangrijker de problemen waaraan iemand werkt, hoe meer probleemoplossend vermogen iemand heeft. Dat uit zich in een hoger salaris volgens ons beloningssysteem. Dit betekent ook dat twee mensen met dezelfde rol deze op heel verschillende manieren kunnen uitvoeren, wat dus weer leidt tot een ander salaris. Ben je in je rol gegroeid en heb je volgens jou recht op meer? Dan kan je een herwaardering aanvragen. Hoe je dat regelt als je werkt in een bedrijf waar geen managers zijn, lees je op pagina 229 van ons boek Alleen maar bazen.

Na al dit lezen over geld ben je nu natuurlijk superbenieuwd wat voor bingogetallen wij dan aan die profielen in ons beloningssysteem hangen. Zoals je weet zijn wij lekker transparant, dus staan ook onze salarissen gewoon in ons vrij toegankelijke handboek voor collega’s. Natuurlijk hebben we ook nog andere, secundaire voorwaarden, zoals een sportabonnement, spullen om een lekkere thuiswerkplek te maken en ook nog eens (voor alle nerds en fanboys) CYOD: choose your own devices.

Ziet er goed uit toch? Kijk daarom ook eens bij onze vacatures, of probeer wat extra’s los te pulken voor bij jou op kantoor.

Lekker (samen)werken

Salaris is leuk als het weer op je rekening staat, maar wanneer heb jij een goede werkdag gehad? Als je lekker hebt samengewerkt, wat meters hebt kunnen maken? Zelfsturing, zoals we dat bij Voys praktiseren, is samenwerken voor volwassenen. Onze oud-collega Joris Engbers schreef daarover het volgende:

“In zelfsturende organisaties zijn er geen ouders en geen kinderen. Het systeem gaat ervan uit dat iedereen in het systeem een volwassene is die verstandige beslissingen kan nemen zonder om toestemming te hoeven vragen.”

Wij onderscheiden hiervoor vier belangrijke voorwaarden, die de kans op meer werkgeluk vergroten:

 • Helderheid
  Vermijd onduidelijkheid, werk zo helder mogelijk. Wees duidelijk over de visie en strategie van je organisatie, wie welke rol heeft en welke status welk project heeft.
 • Fouten maken mag moet
  Zonder fouten geen groei. Zie ook deze blog over persoonlijke groei.
 • Check yourself before you wreck yourself
  Een systeem waarin je als volwassenen samenwerkt, begint bij je eigen gedrag. Als je je aan een situatie ergert, zegt dit meer over jezelf dan over de ander in de situatie. Het is belangrijk dat je jezelf kent en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen reacties en emoties.
 • Selectie aan de poort
  Om samen te groeien moet je mensen in je organisatie verzamelen die dat ook willen. Het is van belang dat jullie (grotendeels) dezelfde waarden delen. Iemand die binnenkomt en wel even de boel wil gaan bepalen, terwijl je werkt in een zelfsturende organisatie, is geen lekkere match.

Op naar een zachte landing: pre-boarding en onboarding

Als je dan als nieuwe collega door de poort bent, begint het pas echt. Bij Voys doen we dan zoveel mogelijk om jou en onszelf blij te maken. Alles voor dat werkgeluk! Allereerst overladen we nieuwe collega’s met Voys merchandise (uitpakparty!): waterfles, notitieboek, vest en andere goodies. Ook checken we alle praktische zaken die het werkplezier zeker gaan vergroten: kom je met de fiets of de auto naar kantoor? Heb je een voedselallergie? Wat heb je nodig voor een goede thuiswerkplek? Want ja, we hebben Voys-fietsen, maar ook gewoon een reiskostenvergoeding. Lunch maken we hier zelf in ons eigen restaurant en zo’n mooi zit/sta-bureau krijg je ook voor thuis.

Op de eerste werkdag is er een rondleiding, een nieuwe laptop en ook een buddy. De nieuwe collega kan alle vragen stellen aan de buddy, maar andersom checken we ook in. De eerste weken en maanden vragen buddy’s namelijk regelmatig hoe het gaat en of de organisatie nog aan de verwachtingen voldoet. Frisse blikken zijn van onschatbare waarde!

Wie onboarding zegt, moet ook offboarding zeggen. Vlak voor het vertrek van een collega willen we nog één keer van hem/haar/hen leren. Dit doen we in een exit-gesprek. We willen graag weten wat er goed ging, maar ook minder goed. Hoe vond je de samenwerking tussen je collega’s en wat had je graag anders gezien? Het is dan wel te laat om het werkgeluk van deze collega te vergroten, maar wie weet hebben we er wat aan voor de rest van het team.

Werk vooral niet

We zeiden het al, een van de voorwaarden voor werkgeluk is een goede privé-werkbalans. Met andere woorden: werk niet te veel en neem die vakantie. Bij Voys willen we daarom dat iedereen overwerk het liefst meteen compenseert. Werk je structureel over, dan gaat er simpelweg iets mis. Je hebt bijvoorbeeld te veel taken, de taken die je hebt zijn niet geschikt voor je, of je contract klopt niet. Dit wil niet zeggen dat je nooit in de avonduren mag werken, juist wel! Maak gebruik van die flexibiliteit. Jij bent verantwoordelijk voor jouw werk.

Neem die vakantie

Het klinkt wat dwingend, maar wij geloven dat minimaal twee aaneengesloten weken vakantie nemen echt nodig is. Geen werkmail, niet Slack bekijken naast het zwembad, denk vooral even niet na over werk. We zijn niet alleen fan van vakantie nemen, ook spontane dagjes vrij zijn wat ons betreft onmisbaar. Daarom hebben we tijdens de pandemie wat nieuws geïntroduceerd: 4+4. Elk kwartaal kan iedereen vier uur verlof opnemen. Dat dagdeel vullen wij aan met nog eens vier uur. Zo heb je een hele dag vrij, maar kost het je maar een halve dag verlof. Wel zo lekker als je besluit om naar dat meertje in de buurt te fietsen of op een kleedje in het park te gaan liggen.

Voor alle werkgevers en ondernemers die nu denken: dit kost me geld! Ja, maar je krijgt er zoveel voor terug, echt waar. Daarom vinden we het ook belangrijk dat er ruimte is voor het uitwisselen van feestdagen. Want waarom zou je Tweede Pinksterdag vrij zijn, als je een eigen religieuze feestdag, een nationale feestdag uit je geboorteland of je verjaardag liever niet op kantoor viert? Trakteren kan daarna ook wel! Noem je ons nu al woke? We gaan zelfs nog een stapje verder bij Voys. Vooruitlopend op wetgeving over dit thema, hebben wij zelf al regels gemaakt rondom transitie-verlof. Zeggen dat je divers wilt zijn en voor vrijheid bent, kan alleen als je de voorwaarden daarvoor schept. En die voorwaarden dragen alleen maar bij aan jouw en ons werkgeluk.

Wat heb jij gedaan om jouw werkgeluk te vergroten? Stuur ons jullie tips op spraakmakers@voys.nl of mail vooral de dingen die ab-so-luut niet hebben geholpen.

Meer verhalen lezen?

In de afgelopen jaren hebben we veel geschreven over ondernemen, zelfsturend werken, de handigste tools en nog veel meer. Dus leef je uit!

Van 21 juni 2024

Informatie delen met collega’s: 5 tips voor ijzersterke interne communicatie

Van 29 mei 2024

Strategisch samenwerken als impactorganisatie: zo pak je dat aan