- Home
- E-books
- Starten met zelfsturing
- Employer branding, hiring en onboarding
- Sollicitatiegesprekken en meeloopdagen
Sollicitatiegesprekken en meeloopdagen
Sollicitatiegesprekken zijn vreselijk. Kandidaten zijn superzenuwachtig, de vragen zijn voorspelbaar, saai of juist vergezocht en te moeilijk, de hele setting is veel te formeel (past niet bij ons) en je krijgt daarom dus nooit echt een goed verhaal in zo’n gesprek.
Dat eerste moment
We hebben je CV gezien, je hebt een paar specifieke vragen beantwoord en misschien heb je zelfs een filmpje gemaakt! Als we daarin merken dat er een digitale klik is, dan krijg je een belletje van ons. Een eerste telefonische kennismaking met goed nieuws: dat we een kop koffie met je willen drinken. In dit telefoongesprek vertellen we het vervolg en vragen we uiteraard wanneer het je schikt om dat kopje koffie te komen drinken.
Een kop koffie (of thee)
We doen daarom ons uiterste best om gesprekken wél leuk te maken, en zien ze meer als eerste kennismaking dan als een keiharde afvalrace. Gewoon gezellig een kopje koffie (of thee) drinken. We willen graag weten wie jij bent, net zoals jij - als het goed is - ons beter wilt leren kennen. Waar ben je trots op in je werk? Waar zou je morgen mee stoppen als je één ding mocht kiezen. Hoe was je laatste vakantie? Alsof je een date hebt, of alsof je met een mogelijke klant of leverancier in gesprek bent. Nee, je hoeft geen pak aan (doen wij ook niet). En als het klikt in zo’n gesprek? Dan gaan we verder en loop je een dagje mee.
Speeddates
Nou komt het soms voor dat we simpelweg veel kandidaten hebben. Op dat moment gaan we voor de speeddates.
Tijdens de speeddates praat iedere kandidaat 15 minuten met één of twee collega’s en iedereen heeft een andere invalshoek. De inhoud van het werk, de cultuur van het bedrijf en haar waarden of het snel doen van een voorbeeldcasus zijn voorbeelden van zaken die dan in 15 minuten besproken worden.
Zo leert nagenoeg de gehele cirkel snel de kandidaten kennen en is het een gezellig uurtje voor iedereen. Ook hier blijven uiteindelijk één, twee of drie kandidaten over en ook deze lopen een dag mee.
Als er wat minder sollicitanten zijn dan zullen we een andere vorm van speeddates hanteren. In dat geval maken wij twee groepen, waar de eerste groep je zal gaan vragen naar de inhoud van de rol en de andere groep zal vragen stellen om de fit met de cirkel en bedrijf te checken. Het gesprek per groep zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.
Meeloopdag
En dan is de dag daar: de meeloopdag. Op deze dag loopt een kandidaat mee in ons bedrijf en ziet de kandidaat hoe het er werkelijk aan toe gaat. Zo leren zij de nieuwe collega’s en de inhoud van het werk kennen. Tijdens de meeloopdag zul je je (al dan niet digitaal) tussen de collega's gaan mengen. Je ziet de collega's in actie en je krijgt alle mogelijkheid om de collega's vragen te stellen over de dingen die je ziet. Daarnaast zal je naar alle waarschijnlijkheid een opdracht/case krijgen. Dit doen we zodat wij je aan het werk zien, en zodat jijzelf ook kan ervaren wat het werk inhoudt.
Het is de manier om te zien of er voor beide echt een goede match is. Uit zo’n meeloopdag komt nagenoeg altijd een voorkeurskandidaat naar voren.
Na de meeloopdag mag iedereen - ook mensen van een ander team waarmee de persoon toevallig heeft zitten lunchen - een veto uitspreken, wat kan betekenen dat één iemand kan bepalen dat er ondanks dat iedereen ‘ja’ heeft, er toch een ‘nee’ volgt. Dat is best een zwaar middel, maar het vetorecht vertegenwoordigt vaak een onderbuikgevoel en daar moet je naar luisteren.
Na een succesvolle meeloopdag volgt een arbeidsvoorwaardengesprek. Deze wordt door iemand buiten het team gevoerd die daarin gespecialiseerd is, omdat je er specifieke kennis voor nodig hebt. En als deze gesprekken succesvol zijn afgerond dan volgt er een contract van zes maanden zodat alle betrokken partijen elkaar echt kunnen leren kennen. Hallo, nieuwe collega!
Mocht er na de meeloopdag twijfel zijn over een kandidaat, doe het dan niet. Bij twijfel niet doen. Begin opnieuw met zoeken naar een nóg betere kandidaat. Ja, dat is op dat moment heel vervelend, maar de blaren van een ‘ja’ die eigenlijk een ‘nee’ is zijn groter.
Wie doet dit allemaal
Van eerste kop koffie tot meeloopdag; het wordt allemaal gedaan door het team waar de kandidaat onderdeel van wordt. Dat zijn ook de mensen die het profiel eerder opgesteld hebben. De begeleiding van het proces wordt gefaciliteerd door de mensen van HR die ook het arbeidsvoorwaarden gesprek voeren. Hiervoor heb je namelijk specialistische kennis nodig.
Dit was één van de hoofdstukken over employer branding, hiring en onboarding. De andere hoofdstukken gaan over:
- Je eerste collega: 4 praktische starterstips
- De fase van 1 naar 15 collega's: link met onderwijs, samen werven en proactiviteit
- Het werven vanaf 15 collega's: 8 vragen voor je dream hire, vacature, promotie en selectie
- Diverse mensen voor een inclusieve organisatie
- Pre-boarding, onboarding en offboarding
- De beste tools die je helpen bij het vinden van nieuwe collega's