48percent.org

Gelijke toegang tot het internet met als doel een gelijkwaardigere wereld

Onze stichting, 48percent.org, heeft als missie om gelijke toegang tot het internet te faciliteren, met een gelijkwaardigere wereld als doel. De stichting werkt aan deze missie door het ondersteunen of opzetten van projecten die passen bij drie pijlers:

  • Betaalbare internettoegang
  • Onderwijs en digitale vaardigheden
  • Privacybewustzijn en veilig internetgebruik

Om dit te realiseren heeft de stichting beschikking over in ieder geval 1% van de omzet en 5% van de gewerkte uren van de hele organisatie. 2020 was het eerste operationele jaar van 48percent.org en stond in het teken van leren en diversificatie. De stichting heeft op verschillende manieren gewerkt aan het realiseren van haar missie:

  • De stichting heeft 9 projecten van zogenaamde grassroots organisaties gesteund met een financiële bijdrage van in totaal 39.000 euro. Er was meer financiële ruimte, maar dat konden we in 2020 niet effectief uitgeven en dus blijft het staan als reservering voor 2021.
  • Door onze financiële bijdragen hebben de projecten die wij ondersteunen in ieder geval 4.677 mensen bereikt.
  • Die 9 projecten zijn in Nepal, Argentinië, Mexico, Uganda, India, Nigeria, Haïti, Brazilië en Ecuador.

Projecten op cruciale plekken

Het soort projecten dat 48percent.org ondersteunt loopt zeer uiteen. Zo heeft de stichting in Uganda bijgedragen aan de activiteiten van BOSCO Uganda. Zij hebben met behulp van de financiële bijdrage twee extra wifi-hotspots gerealiseerd zodat meer mensen toegang konden krijgen tot het internet en belangrijke COVID-19-informatie. In Nepal steunt de stichting een school met financiële bijdragen voor goed internet en voldoende computers. En voor EduMais in Brazilië heeft de stichting een lespakket over privacy en veilig internetgebruik gemaakt.

Zo zoekt 48percent.org altijd naar (kleinschalige) organisaties die op cruciale plekken werken aan het elimineren van obstakels die mensen ervaren in de toegang tot en gebruik van internet.

Dicht bij huis

Naast het steunen van bestaande projecten, heeft de stichting gewerkt aan het opzetten van twee eigen projecten, samen met diverse partners. Zo hebben we met Humanity Link gewerkt aan het opzetten van een pilot voor connectiviteit in vluchtelingenkampen. Door de voertuigen uit te rusten met wifi-hotspots hopen we connectiviteit voor zowel vluchtelingen als de humanitaire organisaties zelf te kunnen verbeteren. De ambitie is om hier in 2021 de eerste pilot voor te realiseren. Dit project heeft de stichting in oktober samen met de Norwegian Refugee Council mogen pitchen tijdens de Nethope Summit.

Daarnaast is de stichting bezig met een project dichter bij huis. Samen met verschillende organisaties wordt er onderzocht of het mogelijk is om een internetbank – zoals de voedselbank, maar dan voor internet – op te richten in Groningen. Hier kunnen minima-huishoudens terecht voor een veilige en vaste internetverbinding thuis. Sinds de pandemie is er niemand meer die twijfelt aan het belang van internettoegang. Ook het belang van een vaste internetaansluiting thuis, in plaats van afhankelijk zijn van openbare voorzieningen, wordt steeds duidelijker. De ambitie is om ook hiervoor in 2021 de eerste pilot te organiseren.

Terug naar overzicht

Naar volgende hoofdstuk

 

Benieuwd naar de volledige inhoud?

In ons responsibility report blikken we terug op 2020 en vertellen we over de technologie die we ontwikkelen. Daarnaast zoomen we in op Spraakmakend en podia-optredens, blogs die we schreven en op collega’s, diversiteit en inclusiviteit. En wat doen we als ‘force for good’? Denk aan initiatieven ondersteunen, het werk van stichting 48percent.org, onze duurzaamheidsmissie en opensource-softwareontwikkeling. Ook leggen we uit wat we met jouw 10 euro doen en blikken we vooruit op 2021.

Helaas...

De tijd van je nummerreservering is afgelopen.

Het is mogelijk dat één of meerdere van je gekozen nummer(s) inmiddels niet meer beschikbaar zijn, maak een nieuwe selectie.