E-book: Starten met zelfsturing

Over dit boek en de schrijvers ervan

Inhoudsopgave

Over dit boek en de schrijvers ervan

Het doel van dit boek is dat het wordt geschreven door iedereen die een bijdrage wil leveren. En dat is gelukt. Mensen met kennis en kunde van het onderwerp zelfsturing hebben hun ervaringen in dit boek gedeeld. Het is een opensource boek zodat het gedachtegoed voor de wereld toegankelijk wordt. Het project is gestart door Jorg en Mark Vletter.

Jorg heeft jaren teams getraind en had bij Voys de rol organisatiepiloot. Hij was daarbij verantwoordelijk voor mens en ontwikkeling. Mark is de oprichter van Voys en heeft vanaf het begin een enorme drang gehad naar gelijkwaardig organiseren.

Voys is al jaren op rij een van de snelstgroeiende bedrijven van Europa. In 2012 maakte Voys de keuze om zonder management en functies te gaan werken. Het deed namelijk onwijs af aan ons gevoel van gelijkwaardigheid toen we de eerste managementexperimenten deden. Dit was de reden om op zoek te gaan naar een beter alternatief. Om daar vorm aan te geven, schreven we de eerste versie van het Voys Handboek. Als we het handboek via een publisher hadden uitgegeven, had het met 4.000 fysieke uitgaven en 25.000 digitale downloads inmiddels de status bestseller gehad.

De organisatie groeide en en toen er 30 collega’s waren, werd Holacracy toegevoegd aan het Voys Model; de Voys-manier van werken. Vele tools volgden om verschillende vraagstukken te beantwoorden. Van strategie, tot het onboarden van nieuwe collega’s, tot een modern systeem voor metrics en budgeting, en een gedistribueerd beloningsmodel.

Inmiddels werkt Voys acht jaar zelfsturend en telt de organisatie ruim 140 mensen in vier landen. We kennen de hoogste klanttevredenheid in de telecomsector en worden al jaren gezien als dé Nederlandse pionier op het gebied van zelfsturing. Meer dan 250.000 mensen mochten we inspireren met verhalen over deze manier van organiseren. Dit bracht ons veel nieuwe gesprekken en inzichten. De lessen die daaruit voortkomen, vind je terug in dit boek.

Lees je in dit boek ‘ik’, ‘mij’ of een vorm daarvan? Dan bedoelt Mark zichzelf. Zie je ‘wij’, ‘ons’ of een vorm daarvan staan? Dan gaat het meestal om de situatie bij Voys. Mocht het boek ooit een papieren versie krijgen die in de verkoop gaat, dan gaan de opbrengsten daarvan naar stichting 48percent.org.

De inhoud

Dit boek bestaat uit zes delen. Hieronder lees je wat je per deel mag verwachten.

 • Intro
  In de introductie lees je over de totstandkoming van dit boek en ontdek wie eraan hebben bijgedragen.
 • Begin
  Hier start de inhoud. In dit deel lees je wat erbij komt kijken als je wilt starten met zelfsturend werken.
 • Fases en organisatiegrootte
  Op naar het echte werk. Je ontdekt welke fases er zijn op weg naar zelfsturing en welke stappen je zet afhankelijk van hoe groot je organisatie is.
 • Samenwerken
  Als je dan zelfsturend werkt, hoe werk je dan zo goed mogelijk samen? In dit deel vind je hoofdstukken over bijvoorbeeld drive, experimenteren, vergaderen en beslissingen nemen.
 • Grote organisatievraagstukken
  Zelfsturing geeft antwoord op een hoop vragen, maar lang niet op alle. Hoe zit het bijvoorbeeld met geld uitgeven en strategie- en visiebepaling?
 • Collega’s vinden, waarderen, laten groeien en offboarden
  Hoe richt je je wervingsproces in? En wie bepaalt er in een zelfsturende organisatie hoeveel je verdient? De antwoorden op deze en veel meer vragen vind je in het laatste deel van dit boek.

Veel leesplezier!

Vorige hoofdstuk Volgende hoofdstuk