E-book: Starten met zelfsturing

Fase 0: Teams met een manager

Inhoudsopgave

Fase 0: Teams met een manager

Het vertrekpunt: de teams met een manager. Dit is de huidige standaard in veel organisaties. De manager wordt ‘verantwoordelijk gehouden’ en het team voert de taken uit. De richtlijnen worden met name ‘van bovenaf’ gegeven. De manager zal onder andere de volgende taken hebben:

  • Monitoren van de voortgang
  • Managen van het proces
  • Zorgen dat het team functioneert
  • Stellen van doelen
  • Interviewen, aannemen en trainen van nieuwe collega’s
  • Administratief werk
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Bedrijfsbeleid afdwingen
  • Evalueren van collega’s, processen en projecten

In de gemiddelde organisatie is het een teaminspanning als het goed gaat. Als het fout gaat, is het de fout van de manager. In ongezonde organisaties is het juist andersom. De successen worden geclaimd door de manager, de fout wordt gevonden in het team of bij de teamleden.

We zitten met 15 vrienden rond de tafel. We zijn net klaar met eten als de vraag gesteld wordt: “heb je ooit écht een goede manager gehad?” Er volgt een sloot aan anekdotes, waar managers op zijn zachtst gezegd niet heel goed voor het voetlicht komen. “Ik heb wel een goede manager gehad,” zegt Pieter dan. “Wat maakte haar zo goed?” is al snel de vervolgvraag. “Lastig,” zegt Pieter. “Ik zag haar eigenlijk niet heel vaak en ze liet me gewoon mijn ding doen.”

Als je de lengte en diversiteit van het hierboven genoemde lijstje bekijkt zie je gelijk dat geen enkel persoon goed kan zijn in al deze zaken. Het resultaat is dat mensen vaak meer klagen over een manager dan dat de manager geprezen wordt. Het taalgebruik is ook interessant. “Er werken 17 mensen voor mij” of nog erger “ik heb 17 mensen onder me”, hoor je dan op een verjaardag. In onze eerste stap naar zelfsturing veranderden we dit naar: “ik werk voor 17 mensen”.

Van deze fase worden wij in ieder geval niet gelukkig, dus laten we snel de overgang naar fase 1 inzetten.

Vorige hoofdstuk Volgende hoofdstuk

Helaas...

De 15 minuten zijn verlopen. Dat betekent dat je nummer(s) niet meer is/zijn gereserveerd.

Als je het snel nogmaals probeert zou het kunnen dat je jouw gekozen nummer(s) nog kunt redden van andere kapers op de kust. Maar hier geldt wel: weg = pech

We kunnen deze review zo niet vinden

Erg vervelend dat we deze specifieke review niet voor je kunnen vinden. Bekijk al onze reviews om erachter te komen wat klanten van ons vinden!

Kiyoh pagina!